Welcome to ctmegmy.com

Welcome everyone. Thank you for visiting my blog. This blog is purposely to share homemade chocolate, cooking receipe and some flower's decoration (for any occasion). Any enquiry are most welcome.



Thursday 7 July 2011

Resepi Nasi Lemak Ibunda (Wak Jah)

Ok, this receipe came from my mother. She use to sell 'nasi lemak' when I was a kid and this is how she afford to raise our family together with my late father who's working only as a technican. I'm very proud of my mother and my late father. I still remember that when I was young, I woke up early in the morning and help them prepare the ingredient and get ready to go to school. Before I go to school, I use to take in charge of taking care the early customer buying our nasi lemak. Ok, here is the receipe (written in malay):

Nasi :
3-4 cawan beras (4-6 org makan)
2 helai dauh pandan
1 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 ulas bawang besar (dihiris)
garam
1 biji kelapa (diperah untuk santanya)
sebatang serai (di titik)

Sambal Cili:
10 biji cili kering (direbus dan dikisar)
5 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
asam jawa
gula merah
gula
garam

Bahan-bahan lain
200 gram ikan bilis (digoreng garing)
4 biji telur ayam (direbus)
1 batang timun (di potong)
100 gram kacang (digoreng)

Cara-cara:
1. Basuh beras dan toskan
2. Masukkan beras ke dalam periuk bersama-sama santan, bawang, halia, serai dan sedikit garam
3. Hidupkan api dan tutup sehingga masak
4. Untuk sambal, rebus cili kering sehingga lembut
5. Setelah cili lembut, toskan airnya dan letakkan air biasa dan kemudian ramas-ramas sedikit sebelum dikisar (tujuan: untuk mengasingkan bijinya). Gunakan sarung tangan plastik untuk meramas, jika tidak tangan anda akan berasa panas cili.
6. Ambil cili yg telah diramas ini dan di kisar dan asingkan ke dalam bekas A
7. Masukkan bawang dan halia ke dalam blender dan kisar bersama kemudian masukkan hasil kisaran ini ke dalam bekas B
8. Untuk memasak sambal, letak sedikit minyak ke dalam kuali
9. Masukkan bahan B dan tumis hingga naik bau
10. Setelah naik bau, masukkan bahan A ke dalam kuali
11. Masukkan garam dan gula secukup rasa
12. Agak-agak setelah 10-15 minit memasak sambal, masukkan pula air asam jawa dan sedikit gula merah
13. Masak sambal sehingga keluar sedikit minyak dan barulah tutup api.

Maka sambal telah pun siap, nasi lemak telah tanak, ikan bilis dan kacang telah digoreng dan telur sudah direbus. Jika ada daun pisang, bolehlah dibungkus ke dalam daun pisang. Jika tiada, makan dalam pinggan pun apa salahnya.. sekian..terima kasih mak!

No comments:

Post a Comment